Pečeni svinjski file, umotan u slaninu, sa prilogom od špargle. Za više detalja, u nastavku.

Sastojci za 2 osobe:

  • 300-400 g svinjskog filea,
  • 4-5 dužih šnita slanine (ili onoliko koliko imate komada filea),
  • 400 g zelene špargle,
  • so i biber.

Napomena:

Van sezone, možete kupiti i zamrznute špargle. Ili ste ih sačuvali u frizu od prošle sezone. Svakako nisu iste kao sveže, ali koje zamrznuto voće i povrće je isto kao sveže? Razlika je i u tome što ove špargle ne morate blanširati nego samo kratko zapeći u tiganju na ulju ili puteru. Što se filea tiče, neki komadi mogu biti tanji i duži, a neki kraći i deblji (logično, zar ne?). U zavisnosti od toga možete imati manje ili više komada, a svakako file podelite na jednake delove i tako odredite koliko vam treba slanine.

Priprema:

Svinjski file isecite na komade debljine oko 2 prsta (ili na širinu šnite slanine). Svaki komad mesa uvijte u slaninu i zakačite čačkalicom da se ne odmota prilikom pečenja, posolite i pobiberite. Ako želite da vam i nakon pečenja meso izgleda savršeno, onda je bolje da ga uvežete kanapom, manje će se deformisati.

Meso pecite ili u gril tiganju ili na klasičnom roštilju (kako ispeći savršen roštilj). Tiganj dobro zagrejte i samo ga premažite masnoćom. Svaku stranu mesa pecite po 2-3 minuta na jakoj vatri. Dobro pečen file mora ostati rozikast u sredini, odnodno dužim pečenjem će meso postati suvo i žilavo i ni slanina mu neće mnogo pomoći da bude preterano ukusno.

U isto vreme zagrejte i tiganj za šparglu. U tiganj stavite kašiku putera i blanširane zelene špargle kojima ste odsekli donji drvenasti deo (jela sa šparglom). Kratko ih propržite svega par minuta na visokoj temperaturi da porumene spolja a da u sredini ostanu koliko toliko hrskave. Posolite ih i poslužite pored pečenog mesa.

Uz ovo jelo možete da poslužite i holandez sos koji se odlično slaže uz špargle (bilo domaći ili kupovni), kao i narendani parmezan ili neki drugi tvrdi i stariji sir.

svinjski file u slanini sa sparglom 3

Pork Tenderloin with Asparagus

svinjski file u slanini sa sparglom 5

Podelite na društvenim mrežama