Mnogo godina i mnogo ljudi je dalo svoj doprinos dok se prvi pravi kuhinjski ekspres nije pojavio i u našim kuhinjama. Svetska proizvodnja je počela tokom 2. svetskog rata, a s godinama je ovo posuđe steklo svetsku slavu. Kod nas je ekpsres lonac postao poesbno popularan šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka, kada su ga naše majke skoro svakodnevno koristile. Ekspres lonac je bio odlično pomagalo da za veoma kratko vreme pripremite dobar ručak, a neprocenjiv je za jela kao što su pasulj, boranija, grašak ili razni paprikaši i jela od mesa).

Za razliku od tog doba, sada imamo sve moguće "gedžete" ili kuhinjska pomagala, bilo da kuvamo, sporo, brzo, zdravo ili nezdravo, ekspres lonac je ostao konstanta. Tako je za mene i nedeljena bistra supa nezamisliva bez ekspres lonca (kako da skuvate bistru supu u ekspres loncu).

Šta je potrebno za meso s povrćem u ekspres loncu, za 2 gladne osobe:

  • 500 g svinjskog vrata bez kosti,
  • 2 srednja krompira,
  • 250 g prokelja,
  • ulje,
  • 2,5 dl vode
  • so i biber.

Za sos:

  • 1 kašika kisele pavlake,
  • 1 kašika rena.

Napomena:

Sastojke ne morate odvajati aluminijumskom folijom, ali na ovaj način se sve kuva u sopstvenom soku. Umesto prokelja možete koristiti i bilo koju drugu kupusnjaču po izboru.

Priprema:

Krompir operite, ogulite i isecite na kocke. Prokelj takođe operite i očistite od suvih listića, a veće okruglice presecite na polovine. Meso posolite i pobiberite. U ekspres loncu (uključenom za pečenje) na malo ulja, zapecite meso sa obe strane.

meso i povrce zajedno

U lonac sipajte čašu vode (oko 2,5 dl). Da bi ekspres lonac funkcionisao, odnosno da bi se napravio pritisak, potrebno je da za svaku jelo sipate bar tu jednu čašu vode, iako sve namirnice u sebi sadrže tečnost, ta tečnost uglavnom nije dovoljna za stvaranje dovoljno viskog pritiska u loncu.

U lonac dodajte posoljeni krompir i prokelj (vidi sliku) u foliji.

meso i povrce zajedno 3

Lonac zatvorite i stavite na program za kuvanje na pari, a vreme podesite na 20-25 minuta. Kada se lonac nakon tog vremena isključi, ostavite da opadne pritisak kako biste otvorili poklopac. Sve dok je lonac pod pritiskom jelo se još uvek kuva. Kada pritisak popusti otvorite lonac.

Ako kuvate u klasičnom ekspres loncu, u početku ringlu uključite na najjače, a kada počne da zviždi smanjite na trećinu jačine ringle (ili koliko treba na vašem šporetu) tako da se ventil lagano okreće. Kuvajte isto tridesetak minuta, isključite i sačekajte da pritisak popusti i otvorite lonac.

Izvadite povrće i meso na tanjir za serviranje, a u tečnost, odnosno sokove od mesa dodajte kašiku pavlake i rena i ostavite da prokuva i malo se zgusne kako bi se napravio sos koji ćete preliti preko mesa i povrća.

meso i povrce zajedno 5

meso i povrce zajedno 10

meso i povrce zajedno 9

Podelite na društvenim mrežama