Šta je tapenade? Tapenada  je nešto kao umak, sos, pire ili sitno seckana salata, od maslina i kapara. Navodno, jelo kao i njegov naziv potiču iz južnog dela Francuske, Provanse, i provansalskog dijalekta, odnosno reči koja označava kapar.

Odakle god da potiče, svakako jeste mediteransko jelo iz područja u kojima na svakom "ćošku" rastu i masline i kapar, što baš i nije slučaj kod nas na severu i dnu Panonskog presušenog mora. Ali, srećom za ovaj recept su potrebne konzervirane masline i kapari, a to već možete kupiti u svakom većem marketu.

Ukratko, tapenada je mešavina, najčešće, crnih maslina, kapara, maslinovog ulja. Naravno da postoji mnogo podvarijanti, sa ili bez dodataka i različitih začina, pa tako je i ovaj moj recept samo jedna od mogućih varijanti tapenade.

Sastojci:

  • 1 konzerva crnih maslina,
  • 1 konzerva zelenih maslina punjenih paprikom,
  • 1 konzerva maslina punjenih belim lukom,
  • 10 suvih paradajza (otprilike),
  • 1 puna kašika kapara,
  • malo maslinovog ulja,
  • biber,
  • vezica peršunovog lista.

Napomena: za ovaj recept svakako kupite masline bez koštica, mnogo je jednostavnije nego da im sami vadite koštice. Umesto maslina sa belim lukom možete koristiti i obične masline, ali u tom slučaju dodajte 1-2 sitno iseckana čena belog luka, ili koristite biber sa suvim belim lukom. Po meni, poenta ovog recepta je da mešavina bude što šarenija, što znači da koristite više vrsta maslina sa različitim ukusima. So nije potrebna zato što su masline više nego dovoljno slane.

Napomena br. 2 Kad kupujete crne masline bez koštica, trebalo bi da znate jednz vrlo bitnu stvar: većina crnih maslina koje se prodaju konzervirane (barem kod nas u Srbiji) su u stvari ofarbane zelene masline (najverovatnije farba E151 ili crna boja u prahu lako rastvorljiva u vodi, a u mnogim zemljama je taj aditiv zabranjen kao potencijalni alergen). Crne masline su zrele masline koje su meke i kojima je teško izvaditi košticu, a da one ostanu cele.

Sve sastojke recepta stavite u blender i sameljite. Smesa može da bude sasvim sitno mlevena i da izgleda i kao pašteta od maslina, ali kada koristite više vrsta maslina različitih boja, onda je lepše kada sve krupnije sameljete kako bi se videle te različite boje. Stvar ukusa i vaše procene.

Umesto suvog paradajza, ili uz suvi paradajz, možete dodati i 1-2 usoljene srdele ili inćuna, što je još jedna od mogućih varijanti ovog jela.

olive tapanade salata 6

Podelite na društvenim mrežama