Da ne bi bilo zabune, osnova tartar sosa je od majoneza i kiselih krastavaca, dok je tarator salata od svežih krastavaca sa kiselim mlekom.

Poznato je i da se tartar sos koristi kao prilog uglavnom uz riblje specijalitete, kako od morske tako i od rečne ribe, kao i uz sve prste prženih pohovanih ili kuvanih suvih mesa. Na kraju krajeva ako volite majonez, ovaj sos možete koristiti i kao namaz na sendviče.

Osim toga postoji i mnogo podvarijanti ovog recepta, u kojima neko dodaje crni luk, neko beli, neko koristi krastavčiće, neki drugi masline ili slično, a ako ste kao ja, tj. neko ko ne voli i/ili ne bi trebao da jede majonez, umesto njega, ili jednog njegovog dela, možete koristiti kiselu pavlaku, kiselo mleko ili gusti jogurt. Ako koristite neki od gotovih, industrijskih "light" majoneza, odnosno majoneza bez jaja, onda ovaj sos može biti i posni / vegetarijanski / veganski.

Šta je potrebno za ovu moju varijantu tartar sosa (sa smanjenom količinom majoneza):

  • 2 dl kisele pavlake ili 1 čaša koja sad više i nije 2 dl nego 180 g, "skupila" se čaša s godinama ;)
  • 1 dl majoneza,
  • 4 kisela krastavca (malo veća, ne baš onih sasvim malih kornišona koje možete pojesti u pola zalogaja),
  • 1 čen belog luka,
  • so i biber po ukusu,
  • malo iseckanog peršunovog lišća ili mirođije.

Kisele krastavce sitno iseckajte i stavite ih u činiju. Dodajte sve ostale sastojke, izmešajte i voilà (što bi rekao Delboy), sos je gotov. Ostaje samo još da napravite piletinu orli, ili smuđ orli, ili možda bi bolje "legla" jedna bečka šnicla?

tartar sos 13

smudj orli 20

smudj orli 12 2015

Podelite na društvenim mrežama