Testo (nasuvo) s krompirom

Testo (nasuvo) s krompirom

Šta reći za testo s krompirom,osim da ga jednostavno obožavam. To nije jelo, to je više od jela (osim onog 'leba i masti). Testo sa sirom, s krompirom ili sa makom ili orasima.... na tome sam odrasla. Osim toga za nasuvo (nije greška u kucanju to jeste jedna reč, koja za mene podrazumeva baš testo s krompirom) najbolje je domaće testo, ali ako pripadate "mojoj" grupi  i ne volite to da pravite, onda je kupovno testo savršeno. Jeste da to nije taj pravi ukus, ali ... u odnosu snaga: brzina vs. kvalitet, u ovom slučaju (kao i u mnogim drugim), pobedila je brzina i jednostavnost.

Sad je vreme tzv. posta, a ja ne spadam u vernike ni jedne vrste, tako da i vreme tih verskih pravila ishrane, za mene ne predstavlja ništa više osim informacije i mogućnosti da se probaju neki novi recepti. Ne bih se u blogu o kuvanju uopšte upuštala u neke religijske teme, ali ... U stara vremena je post imao smisla zbog uštede hrane, a ima smisla i danas, ali ne toliko iz potrebe štednje hrane, nego baš naprotiv, u današnje vreme smo prezasićeni mastima i hranom životinjskog porekla. Istina je da smo zatrovani svim i svačim, lošom i prejakom hranom i lošim sedelačkim načinom života (a pričama o zatrovanosti uma nije ovde mesto). Brigu o sopstvenom zdravlju bi trebali da vodimo bez obzira na religiju, veroispovest i sl.... a opet, nekom je post redovna ishrana, pri tome mislim na vegetarijance.

testo-sa-krompirom

Zašto je nasuvo postan recept? Zato što se testo može praviti samo od brašna i vode. A gotova testa koja danas možete kupiti u radnji su i tako skoro sva posna odn. bez jaja, a pogotovo ona integralna testa od raznih žitarica (raženo, heljdino...). Ako volite crni integralni hleb, mislim da može da vam se svidi i integralna testenina, u bilo kojoj od ovih kombinacija.

Ne morate koristiti mast za zapršku, to može da se radi i na ulju, čak može i na samoj vodi.

Kako se sprema nasuvo?

500 g očišćenog krompira,

  • 500 g testenine,
  • 1 kapika crvene mlevene paprike,
  • 1 kašika masti ili ulja,
  • so i biber po ukusu.

Odvejeno skuvajte testo i krompir. U šerpu stavite kašiku masti (ili ulja) dodajte papriku i kada paprika zamiriši, dodajte napola izgnječen krompir, oceđeno testo i sve se zajedno promešajte i kratko zapecite u šerpi. Najbolje je kada testo malo "uhvati" na dnu šerpe. Za originalni (babin) recept treba na masti propržiti i izdinstati glavicu luka, pa tek onda dodati mlevenu papriku i sve ostalo ali ja nikad nisam volela testo sa lukom. Što znači, da vi možete da ga dodate u jelo ako volite.

testo-sa-krompiromStarinsko nasuvo se sprema od testa tipa "flekice", odn.od  kidanog testa nepravilnog oblika. Ako rešite sami da pravite testo, otprilike na pola kilograma brašna ide 3 jajeta i malo vode. Kada se testo mesi, u udubljenje u brašnu se stave jaja, postepeno se pridodaje brašno i po potrebi voda, dok se ne dobije testo koje nije previše tvrdo, ali se i ne lepi za ruke. Razvuče se oklagijom što tanje i seku se rezanci širine jednog prsta ili se, kao što rekoh, kidaju komadi veličine približno 5x5cm. Ako imate mašinu za testo, možete ga i tako razvlačiti i seći na parčad ili rezance uz odgovarajući dodatak na mašini » detaljniji recept za domaću testeninu.

A tek domaći rezanci s makom...

rezanci s makom

Ako pravite testo sa sirom, preko skuvanog testa stavite onaj tzv. švapski tj. nemasni sir, sve dobro promešajte i propržite kratko da se sir istopi i počne da se razvlači. Postoji još jedna varijanta za testo sa sirom a to je da se doda jedno do dva jajeta u sir i onda to bude testo sa sirom i jajima, a u to može da se doda i propržena slaninica iseckana na kockice i onda to mogu biti špagete karbonara,...

testo-sa-sirom

 

  • Pinterest