fbpx

Ovaj sajt koristi kolačiće.

Ukoliko ne promenite podešavanja vašeg pregledača, to znači da se slažete. Opširnije

Prihvatam
Turšija

Turšija kao zimska salata, meni jedna od omiljenih. Da li ste se ikad zapitali odakle potiče i šta znači reč turšija?! Ja jesam, i pronašla sam da ta reč potiče iz persijskog jezika (ترشى - torshi), a iz te reči su izvedene i sve ostale koje se koriste na Balkanu i Bliskom istoku, a označavaju ukišeljeno mešano povrće. Iako se u svim tim zemljama turšija izgovara slično, postoje naravno razlike u načinu na koji se ona priprema, kako u vrstama povrća (bilo ono seckano ili u komadu) i začina koji se koriste, tako i u količini soli, sirćeta ili šećera.

Šta može da se koristi za turšiju? Bilo koje sezonsko, uglavnom zeleno povrće. U turšiju se ne stavlja crveno tj. zrelo sveže povrće kao što je crveni paradajz ili paprika. Ono fementacijom i odležavanjem u sirćetu postaje previše mekano i više podseća na ugnjilo nego na ukišeljeno povrće (provereno sopstvenim (ne)iskustvom).

Odnos povrća u turšiji zavisi samo od vašeg ukusa i od onoga što vam je na raspolaganju. Ne postoji "pravi" recept za turšiju, u stvari bolje da kažem da je svaki recept "pravi" za onoga ko je priprema. Za mene je ovaj recept ubedljivo najbolji, a pošto najviše volim kisele krastavce, njih najviše i stavljam u turšiju. Vi samo treba da pronađete vaš savršen recept.

Mere za moju savršenu turšiju su sledeće:

 • 2 kg krastavaca,
 • 1 kg karfiola,
 • 1 kg zelenog paradajza,
 • 500 g paprike (mešano slatke i ljute),
 • 500 g šargarepe,
 • 250 g crnog i belog luka zajedno (dvadesetak malecnih glavica mini crnog luka i 2-3 glavice belog luka),
 • 1 manji ren (zbog mirisa).

Uz napomenu da u jednu veću teglu posebno stavim paprike punjene kupusom to od (otprilike) 1 kg paprika i 1,5 do 2 kg kupusa. Ako volite ljuto, za ovu salatu najbolje je da punite somborke paprike. Ovo radim zbog toga da mi ostatak turšije ne bi plivao u narendanom kupusu, koji ispada iz paprike kako se "napija" sirćeta i da ga ne bi bilo po celom burencetu sa ostatkom povrća. Papriku i kupus prelivam istom mešavinom sirćeta i vode, kao i ostalo povrće, uz napomenu da narezan i opran kupus posolim i izgnječim (da malo odmekne i pusti vodu) pre nego što napunim paprike.

tursija1

U zavisnosti od toga kako složite povrće u burencetu, tj. koliko ima praznog mesta, za nekih 5 kg povrća potrebno je:

 • 5 l vode,
 • 1 l sirćeta (običnog alkoholnog),
 • 15 kašika šećera,
 • 7 kašika soli,
 • 2 vinobrana (ili 1 konzervans i 1 vinobran),
 • biber u zrnu, lovorov list, piment (najkvirc).

tursija3

Napomena (pošto su me pitali šta mi zači "kašika") za so i šećer: 1 ravna kašika soli ili šećera je oko 15 g, a puna kašika je oko 25 g. Težinski po onome kako ja zahvatam, tj. kada ne vodim previše računa o tome da bude baš sasvim ravna kašika ili u vrh, ukupna mera soli bi bila 150 g a šećera 300 g.

Još jedna napomena za začine - možete kupiti i one već gotove mešavine za kisele krastavce. Ja ne volim mirođiju i zato izbegavam te gotove mešavine, jer one uglavnom i najviše mirišu baš na mirođiju. Iskoristiti začine koje imate u kući ili dokupiti par začina koje najviše volite, mislim da ne bi trebalo da vam predstavlja neki veliki problem.

Takođe, po potrebi možete napraviti i više mešavine sirćeta, uz proporcionalno povećanje i količine tečnosti i začina.

Vodu zagrejte i dodajte u nju šećer, so i začine. Promešajte dok se sve ne otopi, skinite s vatre i kad se ohladi dodajte sirće, vinobran i/ili konzervans, promešajte i prelijte preko grožđa u teglama ili burencetu. Sve treba da pliva u tečnosti, odnosno voće ne sme da viri iznad tečnosti. Najbolje je da sve na kraju prekrijete mrežicom i pritisnete da grožđe ne ispliva. Posudu zatvorite i ostavite barem 7 dana da se ukiseli. Zbog konzervansa i vinobrana neće se menjati ukus. Ovako pripremljeno povrće postaje turšija za nekoliko dana, a ako je čuvate na nekom tamnom i hladnom mestu, može da potraje i do proleće... khm mislim ako je ne pojedete do proleća.

tursija4