Ideju za ovaj recept mi je dala Gaga Moje grne koja je na njenom sajtu objavila tri zanimljive salate sa tuštem. Kao prvo šta je uopšte tušt?

Samonikla biljka koju svi, manje ili više, smatramo korovom u baštama. Ako imate saksije na terasi sa cvećem ili začinskim biljkama, sigurna sam da ste ga već videli i u tim saksijama i verovatno ste ga čupali kao i svaki korov? Ranijih godina sam ga i ja čupala i bacala. U međuvremenu sam otkrila da "to" može i da se jede, a sve što može da se jede treba i da se proba.

tust biljka

Osim toga za tušt tvrde i da je veoma zdrava i korisna biljka, barem za nas sa visokim holesterolom u krvi. Ne znam koliko treba pojesti ove salate da biste zamenili jednu tableticu nekog od statina, a kao i svaki lek i tušt može imati štetne posledice ukoliko se koristi u velikim količinama. Svež tušt sadrži oksalate,kao što ih sadrži i španat, peršun, rabarbara ili gljiva vrbara, koji se vežuju za kalcijum u organizmu i može da izazove pojavu kamenca u bubrezima. Opet ne znam koliku količinua ove biljke i koliko često je treba jesti da bi se to desilo, ali kao i u svemu ostalom i sa ovom biljkom treba biti umeren, ne očekivati čudesno izlečenje "kao čarobnim štapićem odneto", niti da ćete dobiti kamenje u bubrezima, smatrajte da je tušt samo još jedna od zelenih salata koju možete imati i gajiti na terasi potpuno besplatno.

Sastojci:

  • šaka listova tušta,
  • 2 grančice bosiljka,
  • 2 manja sveža domaća krastavca (veličine kao za kišeljenje na suncu),
  • domaće jabukovo sirće,
  • 1-2 čena belog luka,
  • 2 kašike maslinovog ulja,
  • 1 crvena paprika (slatka i/ili ljuta) po ukusu,
  • so i biber.

Napomena:

Ako nemate domaće ili ne volite jabukovo sirće, koristite ono koje imate i volite. Količinu takođe prilagodite svom ukusu. Ukoliko možete sami da napravite, ili da ga kupite, crni beli luk on je odličan dodatak ovoj salati.

Priprema:

Tušt operite i blanširajte 1-2 minuta. Prebacite ga u cetku i isperite hladnom vodom,.

Dok se tušt cedi od viška vode, pripremite krastavac tako što ćete ga oprati, oguliti i iseckati na tanke kolutove. Papriku i beli luk iseckajte na kockice, bosiljak isecite na listiće.

U činiju stavite blanširane i oceđene listove tušta i iseckani krastavac, papriku, bosiljak i beli luk. Začinite po ukusu solju, biberom, uljem i sirćetom. Sve promešajte i poslužite.

tust sa krastavcem

tust sa krastavcem 4

tust sa krastavcem 7

Purslane Cucumber Salad

Podelite na društvenim mrežama