Stvarno je pomalo nezahvalno pisati recepte za domaća jela. Zašto? Zato što reč "domaći" u nazivu recepta podrazumeva da svako ima neki svoj recept. Zanimljivo, ali do sada nisam pronašla dva ista recepta za neko domaće jelo. Pri tome, ne mislim na one recepte koji se prepisuju po automatizmu.

Ista je stvar i sa urnebesom. Pošto urnebes uglavnom pravim i jedem uz roštilj i lepinje, bilo u domaćoj radinosti ili iz roštiljdžinica, ono što mogu da kažem je da su sigurno osnova urnebesa sir, beli luk i tucana ljuta paprika. Sve ostalo su dodaci koje možete, a i ne morate stavljati. Čak i ako ne volite beli luk možete i njega izostaviti, ali onda je to samo sir sa ljutom paprikom, a ne urnebes. Takođe ljutu papriku možete zameniti slatkom paprikom, ali i to je samo jedna podvarijanta ljute salate ili namaza od sira, koji treba da bude jak, ljut i žestok.

Kako ja pravim urnebes?

  • 500 g kravljeg sira, prevrelog, starog, onog što "štipa" za jezik,
  • 1-2 čena belog luka,
  • 1 kašika tucane ljute paprike,
  • 1 kašika ulja.

Sir izmrvite viljuškom, dodajte sitno iseckani beli luk, ljutu papriku i ulje. Sve dobro izmešajte i poslužite.

Ne može brže i jednostavnije. 

Ponekad, u urnebes dodam i 1-2 sitno iseckana kisela krastavca. Malo osveži celu priču i u tom slučaju mi urnebes više liči na salatu, a ne na namaz.

Kad već spominjem namaz, urnebes možete mazati i na hleb kao osnovu za sendvič, ili na krekere, prženice,...

urnebes2

urnebes1

Podelite na društvenim mrežama