Kebab (od turskog, preko indijskog, do malezijskog), grčki souvlaki, srbijanski ražnjić... sve su nazivi koji označavaju seckano ili mleveno meso na drvenom (ili metalnom) štapiću pečeno (uglavnom) na roštilju... kako god da ga zovete, ideja o pečenju komada ili komadića mesa na nekoj vrsti štapa verovatno postoji od kako je čovek "otkrio" vatru. Najbolji dokaz je upravo baš ta rasprostranjenost jela sličnog ili istog naziva. Ono što se razlikuje kod ovog jela, to su vrste mesa od kojih se pravi, kao i u začinima koji se tom mesu dodaju.

Da ne bih previše zalazila u istoriju i raznovrsnost načina pripreme (mada ja uživam u prikupljanju takvih informacija), reći ću još samo da je previše mogućih kombinacija pripreme kebaba da bi sve mogle stati u ovaj jedan tekst, a pošto sam rođena i živim u Novom Sadu, smislila sam svoju verziju kebaba i sasvim logično, nazvala ga vojvođanskim.

Sastojci:

  • 500 g mlevenog jagnjećeg mesa (može i bilo koje drugo mleveno meso, npr. pileće, teleće ili svinjsko...),
  • 2 kašike maslinovog ulja,
  • po 1 kašikica iseckanih svežih listova mente ili origana, ruzmarina, i bosiljka (ako nemate sveže začine, koristite suve),
  • 1 vrhom puna kašikica (mala kašika) svinjske masti,
  • so, biber i ljuta paprika po ukusu.

kebab2a

Priprema:

U mleveno jagnjeće meso dodajte sve začine, dobro izmešajte rukom i ostavite u frižider da prenoći. Odležalim mesom, pre pečenja, obložite štapiće za ražnjiće ili napravite pljeskavice ili obične ćevape. Oblik ne utiče toliko na ukus, osim što se u zavisnosti od veličine produžava ili skraćuje vreme pečenja.

Ako mislite da sam zaborvila da napišem luk kao sastojak, nisam! U ćevape (što donekle ovaj kebab to i jeste), nikad ne stavljam ni crni, a ni beli luk. Radije uz roštilj jedem presan, sveže naseckan luk. Naravno, ako vi mislite da bi kebab bio bolji sa lukom, slobodno dodajte u meso jedan luk iseckan na sitnije kockice.

Umesto luka, kao specijalni začin, u ovaj moj "vojvođanski" kebab sam dodala svinjsku mast kako bi meso posle pečenja bilo sočnije - zato je kebab i dobio ovakav naziv. Ali ako ne volite ili ne jedete svinjsku mast, izbacite je iz recepta. Takođe ako je mleveno meso malo masnije, tj. ako ima više loja, takođe ne treba da dodajete mast. Na kraju krajeva sve je to stvar ukusa, jer ja ne volim miris ovčijeg loja i kao prava Sosa sam se odlučila za dodatak svinjske masti.

kebab tanjir

Najbolje je da kebab pečete na roštilju, ali ako za to nemate mogućnosti, onda koristite gril tiganj ili električni roštilj, samo u tom slučaju dodajte miris dima kojim parčetom dimljene slanine sa kojom ćete ih peći.

Kebab pecite na jačoj vatri, okrećući sa svih strana. Veći komadi ne treba da se peku suže od desetak minuta, a pljeskavice ili manji ćevapi svega po par minuta sa svake strane. Dužim pečenjem dobićete suvo "slamnato" meso koje neće biti baš previše ukusno, ali i to je opet stvar ukusa. Primer u našoj porodici: moj muž uvek jede skoro pa presno, tek pečeno meso, dok druga naša dva momka i ja više volimo kada je sve reš pečeno... Kada pečete roštilj ili meso u tiganju, to je najmanji problem da ispečete svakom onako kako želi.

Podelite na društvenim mrežama