Šareno, što šarenije... jedan od načina kako potrošiti stari hleb.

Ako hoćete da zvuči "fensi" ove prženice, odnosno vruće sendviče možete nazvati i bruskete, što je italijanski naziv za ovu vrstu sendviča (Bruschetta). Kao i originalna italijanska pizza, ovo je stari recept i u stvari samo jedan od načina za trošenje raznih ostatataka hrane iz frižidera, ali ne mora da bude samo to. U zavisnosti od toga šta stavite na njih može biti i veoma fino i skupo jelo za brzo posluženje.

Bruskete se prave tako što se bajati hleb (ili kifle) iseče na kriške i stavi se u rernu na 250ºC nekih 5 minuta da se napravi korica. Hleb se zatim natrlja belim lukom, i prelije se maslinovim uljem. To je osnovni recept za bruskete, a šta i da li ćete stavljati još nešto od gore, zavisi od toga šta imate u frižideru. Ako nemate maslinovo ulje, hleb možete premazati i puterom ili mašću. U ovom slučaju, pošto ja sama pravim pesto sos, jedan deo sendviča sam premazala njime, a jedan deo, takođe domaćim, ajvarom. Preko toga sam stavila sir trapist i koziji sir, paradajz i marinirane šampinjone. Sve zajedno možete još jednom staviti u rernu na istu temperaturu, oko 5 minuta ili da se sir otopi, a i ne mora... sve po ukusu, kako više volite.

Kao što rekoh, ako hoćete da napravite neku finiju varijantu, pored srpskog kavijara tj. ajvara na ove sendviče možete staviti i onaj pravi ruski, ili recimo dimljenog lososa i premazati sosom od rena, ili neku drugu konzerviranu ribu, dimljenu domaću šunku, kulen, slaninu, kobasicu, ... varijanti ima bezbroj. Sve zavisi da li trošite ostatke ili pravite "svečano" meze za goste.

Podelite na društvenim mrežama