Voćni kolač (voćni krambl ili krembl) koji bi možda bi neko sa engleskog govornog područja nazvao "crumble" mada, više liči na neki izvrnuti krembl. Zašto izvrnuti? Zato što nije voće prekriveno mrvicama testa, nego su mrvice keksa u ovom kolaču na dnu tepsije a voće odgore. Naizgled sitna razlika, ali namerno sam tako pravila jer: zašto od voća praviti pekmez prekriven nekim testom, kada keks mogu da natopim voćnim sokom?

Nego šta je potrebno za jednostavni kolač sa voćem (kažem sa voćem jer možete upotrebiti bilo koje voće u zavisnosti od sezone).

Sastojci:

  • 100 g mlevenog plazma keksa (ako ne volite plazmu koristite bilo koji drugi keks koji vam odgovara),
  • 100 g mlevenih oraha ili lešnika,
  • 50 g čokolade za kuvanje,
  • 1 puna kašika putera,
  • 1 kašika ruma,
  • 1-2 breskve (u zavisnosti od veličine,
  • 1 veća kruška viljamovka,
  • nekoliko svežih šljiva,
  • 1 vanil šećer,
  • cimet.

Priprema:

Plazma keks i lešnike (ili orahe) izmešajte sa otopljenim puterom i rumom, da biste dobili "mrvičastu" masu koju ćete rasporediti na dno tepsije. Smesu od keksa nemojte pritiskati, ona treba da ostane rastresita. Od gore dodajte i čokoladu iseckanu na kockice.

Podloga od keksa treba da upije sok iz breskvi, šljiva i kruške koje ćete poslagati odgore da ravnomerno prekriju površinu tepsije. Voće pospite vanil šećerom i cimetom. Pošto su i keks i voće dovoljno slatki, za ovaj slatkiš ne treba dodatnog šećera. Tepsiju sa voćem stavite u rernu zagrejanu na 220°C i pecite otprilike 15-20 minuta.

Pečeni kolač treba da ima krckavu donju koru, koja se lako mrvi, a voće treba da bude meko i sočno.Ove kolače je najbolje vaditi kašikom, jer se keks svakako raspada, tako da vam nož i neće biti od neke koristi.

Kako god, kada se malo prohladi dodajte ovom voćnom kolaču kuglu ili dve sladoleda (vanile ili čokolade) ili dodajte mu malo umućene slatke pavlake tj. šlaga. Savršeno... kolač u kojem imate i finu krckavost kore, sočnost i svežinu voća i sladoled da sjedini sve u jednu finu letnju poslasticu.

Napomena:
Što se mene tiče, voće je najlepše i najbolje kada je presno, onakvo kakvim ga je priroda stvorila. Ne kažem da ne volim pekmeze, sokove i slične prerađevine od voća, ali nekako mi kolači s voćem i nisu kolači, osim ako se ne radi o koštunjavom voću kao što su orasi, bademi ili lešnici. Pojam "zdravi kolači" je ono što se zove oksimoron. Kako nešto može da se zove kolač (koji podrazumeva slatko, masno i sve nešto "nezdravo") i da u isto vreme bude zdravo? Može nešto biti zdrava poslastica - kao npr. sveže voće, ali voće da bude kolač... neee! ;)

vocni-krembl1

vocni-krembl2

vocni-krembl3

Podelite na društvenim mrežama