Obaveštenje! Ovaj sajt koristi Google kolačiće za statistiku poseta.

Ukoliko nastavite dalje, podrazumeva se da se slažete sa tim. Dodatni info

Prihvatam

Ovaj sajt koristi Google kolačiće za statistiku poseta. Prikupljene podatke sajt Kuvarancije ne koristi u druge svrhe.

Sremuš

Print Friendly, PDF & Email

Sremuš je biljka koju sam otkrila tek pre par godina, na pijaci kod žene koja mi ga je preporučila kao nešto izuzetno ukusno i lekovito. Od onda ga redovno kupujem svakog proleća u ovo vreme, jedino što sam ga do sada uvek koristila samo za salatu, ali zahvaljujući mom drugaru Žiletu i njegovim receptima, počela sam da pravim i neka druga jela.

Za početak priče, šta je u stvari sremuš?

Add a comment

Kuvano vino i novogodišnja šetnja

Print Friendly, PDF & Email

kuvano-vino

Još jednom svima želim srećnu i uspešnu 2011. godinu. Kao dobar početak jedne godine (osim ića i pića) predlažem i jednu dobru zimsku šetnju. Bez obzira gde živite, sigurno imate ili deo grada bez automobila, ili neko izletište u okolini gde možete provesti barem sat ili dva u šetnji.

Kako smo se za doček fino najeli i napili, 1. januar je tradicionalno dan za odmaranje, spavanje i teglenje od stola do kreveta i nazad, pa tako u krug.

Add a comment

6 supernamirnica u borbi protiv raka

Print Friendly, PDF & Email

voce_povrceDanas sam naišla na jedan vrlo zanimljiv tekst, o tome kako hranom očuvati zdravlje. Naravno da to nije i dovoljan uslov, ali svakako jeste jedan o potrebnih uslova za zdraviji život. Ove savete možete smatrati dobrim ili lošim, možete ih se pridržavati ili ne, ali sigurno je da vam ne mogu naškoditi, naprotiv uključivanje više voća i povrća u ishranu može vam samo koristiti. Tekst je preuzet ODAVDE, a u nastavku sledi slobodni prevod:

Add a comment

Zdrava ishrana - uravnotežena ishrana

Print Friendly, PDF & Email

Šta znači zdrava ishrana?

primida_ishraneDa li  ste i koliko puta sebi postavili ovakvo pitanje? Većina, ipak o ovome ne razmišlja dok ih nužda (čitaj: bolest) na to ne natera. Stara je izreka da „zdrav bolesnom ne veruje", i zato ljudi u najvećem broju slučajeva ne razmišljaju o tome da „zdravlje na usta ulazi". Nemam nameru da ovde pišem o naučnim raspravama i dokazima za ili protiv određene vrste hrane ili načina ishrane. Ovo je moj pokušaj da pre svega naučim sebe, a možda i one koji budu čitali ovaj tekst, nekim osnovnim opšteprihvaćenim principima zdrave ishrane. Pisaću o svojim pogledima i mišljenjima na ovu temu, a verovatno će se i ta razmišljanja menjati kako vreme bude prolazilo i kako bude tekao napredak u ovom vidu mog „usavršavanja".

Moram da kažem i to da sam mnogo tvrdoglava osoba, i da me je teško ubediti u nešto u šta ja ne verujem, mogla bih sebe nazvati empiristom (iako ne volim nikako da se deklarišem), jer verujem u sopstveno iskustvo, sve ostalo „može bit', a i ne mora". Poštujem tuđe mišljenje, ali je njegovo prihvatanje neka sasvim druga priča. Ovo pisanje je možda i jedan od mogućih načina kako sebe da menjam na bolje, makar kada je zdrava ishrana u pitanju. Pošto je ovo veoma opširna tema, naravno da ne mogu sve napisati u jednom članku, zato ću pisati u nastavcima, kako budem imala inspiraciju. Ipak sam ja žena u „najboljim godinama" kojoj je krajnje vreme da razmišlja o zdravom načinu života.

Dakle, evo prvi krajnje uopšten i skraćen tekst o osnovama pravilne ishrane:

Add a comment

Paradajz

Print Friendly, PDF & Email

paradajzŠta reći o paradajzu, kada je to opšte poznata i širom sveta rasprostranjena biljka. Može se naći u svežem obliku tokom cele godine, različitih boja, oblika, ukusa i naziva. Paradajz je plod biljke Lycopersicon lycopersicum, a pripada porodici Solanaceae, kojoj pripadaju i krompir i patlidžan. Naziv na francuskom je pomme d’amour, ili u prevodu “jabuka ljubavi,” a zašto bi je francuzi tako nazvali ako nisu smatrali da ima afrodizijačka svojstva? Na italijanskom je pomodoro ili “zlatna jabuka", između ostalog i zbog toga što su neke od prvih poznatih vrsta paradajza bile žute. Zovemo ga i rajsko voće, sigurno s pravom. Ne znam odakle vodi poreklo naša reč paradajz, i ne znam kakve i da li to uopšte ima veze sa engleskom reči "paradise", odn. raj - ali mi zvuči kao dobro poređenje.

Add a comment

Hrana za zdravlje

Print Friendly, PDF & Email

superhranaNešto malo i o zdravoj hrani da pišem. Ovo nije "samo" zdrava hrana, sledećih 14. namirnica su Steven Pratt, M.D., i Kathy Matthews autori knjige "SuperFoods Rx" izdvojili kao namirnice koje bi mogle svakom od nas da promene život, da nam pomognu da živimo duže, bolje i zdravije, a zašto  piše u kratkim objašnjenjima za svaku ponaosob. Dakle, šta je to "Superhrana":

 

Add a comment
Tai Či i zdravlje

Tai Či i zdravlje

Print Friendly, PDF & Email

Ako nekad u parkovima vidite grupe ljudi, neobičnih ali uvežbanih pokreta da znate da se radi o Tai čiju, drevnoj kineskoj borilačkoj veštini, koja i kod nas postaje sve poznatija. Takođe, ako se pitate kako da vežbanjem potrošite pokoju kaloriju unetu hranom, ili kako da sebe učinite pokretljivijim, ili kako da se opustite i smanjite nervozu i koliko-toliko eliminišete stres kao faktor rizika za vaše zdravlje - tai či je pravo rešenje. Zašto?

Add a comment